Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Aarhus som Doughnut By – Et bæredygtigt Aarhus
8. september 2021, 16:0018:00

Klimakonference med Kate Raworth m.fl. 

Remisen, Godsbanen onsdag d. 8. sept. 16.00-18.00

Alle nationer, byer og kommuner verden over skal i disse år omstille til bæredygtige samfund for at overholde Parisaftalen. Men nærmest intet sker og vores økonomi kører – bortset fra corona – videre som altid.

For at understøtte omstillingen til bæredygtighed i Aarhus har Doughnutgruppen i Aarhus med 5 ngo’er besluttet at afholde en konference om Doughnutøkonomi og bæredygtig byudvikling i Aarhus – Aarhus som Doughnut By.

Den engelske økonom Kate Raworth er kendt over hele verden for sin model for fremtidens bæredygtige økonomi, Doughnut Economics (2012)[1]. Det er en økonomisk model, hvor de økonomiske dispositioner vi foretager os, skal holde sig inden for planetens grænser og samtidig opfylde vores grundlæggende fysiske og sociale behov for et godt liv, målt ved FN’s verdensmål. Doughnutøkonomien rummer redskaber og principper til at omlægge produktion, forbrug og livsstil, så vi tager hensyn til klima og miljø, og intet kan være vigtigere end det i 2021.

I lyset af den alarmerende rapport fra IPCC, FN’s klimapanel, august og sommerens klimakatastrofer kan nemlig ingen længere være i tvivl om, at vi skal omstille vores levevis massivt.

Program

Velkomst

Paul Natorp byder velkommen og faciliterer konferencen (konferencen foregår på engelsk)

Oplæg

16.05-16.35 Kate Raworth: Hvad vil det betyde at arbejde med Doughnutøkonomi i Aarhus? – “What would it mean to do doughnut here” – Præsentation ved Kate Raworth, skaberen af Doughnut-økonomi

16.35-16.50 Rob Shorter fra DEAL team:  oplæg om lokale doughnut-initiativer rundt om i verden.

– “Examples of locally-led initiatives from different places”

16.50-17.05 Marieke Van Doorninck viseborgmester i Amsterdam – ”Erfaringer fra Amsterdam”,

17.05-17.10 Fanny Broholm – ”København som Doughnut by” – Fanny Broholm har som tidligere medlem af Københavns

Borgerrepræsentation været drivkraft i at København bliver Doughnut by

Pause 17.10-17.15

Drøftelser af Doughnut økonomien

17.15-17.40 Korte kommentarer og feedback på oplæg og Doughnut økonomi fra et panel af repræsentanter for Aarhus Byråd, politiske partier, region, forvaltning og ngo’er.

17.40-17.45 Forslag til en videre proces som forberedelse af Aarhus som Doughnut by, præsenteret af Doughnutgruppen

Opsamling og afrunding

17.45-17.55 Kate Raworth og Rob Shorter står for en afrunding og et udsyn til arbejdet med Doughnutøkonomi i C40 netværket.

17.55-18.00 Doughnutgruppen afrunder dagen.

Det spændende er nu: Er Aarhus parat til en doughnut-økonomi? Vi har inviteret repræsentanter fra de politiske partier i Aarhus Byråd til at sidde i panel og kommentere på oplæggene.  

Hvad siger borgerne, ngo’erne og erhvervslivet i Aarhus til doughnut-økonomien?

Hvordan kan Aarhus bruge Doughnut-modellen? Hvordan kan vi starte en proces op frem mod Aarhus som Doughnut By?

Deltag i en af de mest afgørende debatter i Aarhus – på Godsbanen eller via link til web-deltagelse.

Kontakt os på: doughnut.aarhus@gmail.com – her kan du tilmelde dig det fysiske arrangement  og evt. modtage et  link til web deltagelse.

[1] Kate Raworth er en internationalt anerkendt økonom, som arbejder for universiteterne i Oxford, Cambridge og Amsterdam. Hendes bog er en global bestseller oversat til 18 sprog. Hun har talt til FN’s generalforsamling, EU-Parlamentet, Verdensbanken, OECD, til en række universiteter, virksomheder og ngo’er på hele kloden. I dag er Kate Raworth aktiv i arbejdet med at omsætte bogens tanker til praksis i flere større byer verden over – bl.a. Amsterdam, Potsdam og Portland.

Detaljer

Dato:
8. september 2021
Tidspunkt:
16:00 – 18:00

Arrangør

Doughnutgruppen, Aarhus
E-mail:
doughnut.aarhus@gmail.com

Sted

Godsbanen, Remisen
Skovgaardsgade 3
Aarhus, 8000 Danmark
+ Google Maps