Brilleforsyningen (BRIF)
Sundhed Danmark Uganda

Mange i fattige lande har dårligt syn, men ikke adgang til synstest og briller. BRIF vil afhjælpe synsproblemer ved at søge donorer, organisere synstest og udlevere indsamlede og klargjorte briller til fattige i den tredje verden. I 2022 har ca. 2.000 fattige i Uganda fået synstest og der er udleveret gratis briller samt givet medicinsk behandling. Desuden har 15 fattige fået grå stær operationer. BRIF har startet samarbejde med ”Jysk Landsbyudvikling i Nepal om brilleforsyning. Vi samarbejder også gerne med flere SuG-projekter, som har ønske om brilleforsyning.

Formålet med BRIF er primært at forsyne fattige i den tredje verden med brugte og klargjorte enkeltstyrkebriller, der kan kompensere for nær- og langsynethed. Det skal ske gennem samarbejde med lokale, certificerede optikere, sundhedsklinikker eller øjenhospitaler, som får ansvaret for organisering, synstests og udlevering af briller. Det er desuden formålet at forsyne samarbejdspartnerne med optikerudstyr, ligesom vi gerne vil støtte, at fattige med øjensygdomme (f. eks infektioner og grå stær) bliver behandlet.

Den overordnede målgruppe er fattige befolkninger især i områder, hvor SuG er aktiv. Målgruppen kan vi bl.a. nå gennem samarbejde med andre SuG-projekter, som enten fra projektets start eller undervejs i projektperioden kan se muligheder for brilleforsyning inden for deres område.

 BRIFs aktiviteter er derfor:

  • at en arbejdsgruppe indsamler, fokusmåler og sorterer briller i Danmark
  • at en samarbejdspartner evt. tilknyttet et andet SuG-projekt organiserer en lokal ”eye-camp”
  • at en lokal certificeret optiker foretager synstests, udleverer briller til nær- og langsynede i målgruppen, giver øjendråber f.eks. mod infektion og henviser om nødvendigt til øjenklinik eller hospital

Samarbejdspartnere og finansiering: I Danmark donerer Louis Nielsen-kæden m. fl nyere og brugte briller mv. til SuG. Optikerskolen i Randers støtter BRIFs arbejdsgruppe lokaler, udstyr og rådgivning i at sortere, fokusmåle og kategorisere brillerne. Desuden har enkeltpersoner og optikerforretninger støttet med udstyr og donationer. BRIF er afhængig af billig transport f.eks. ved at SUG rejsende medbringer ekstra kuffert med briller til partneren.

I 2022 har 15 patienter fået grå stær operation med midler doneret af Frederiksberg-Mariendal Rotary Klub. Desuden har en række enkeltpersoner støttet Eye Camps. Brilleforsyningen søger donationer til yderligere Eye Camps og grå stær operationer.

BRIFs samarbejdspartner i Uganda er Christian Rural Eyesight Promotion (CRESP), som arbejder frivilligt i Mt. Elgon-området i det østlige Uganda.

De lokale samarbejdspartnere hjælper med at organisere transport, logistik og synskonsultationer. Desuden medvirker en certificeret optiker, som foretager synsundersøgelser, udleverer briller og screener for øjensygdomme. I 2017 og 2019 har BRIF aflagt monitoreringsbesøg i Uganda og efter lokale ønsker udvidet aktiviteterne til at omfatte støtte til øjenbehandling (oftest grå stær) samt udlån og donation af brugt udstyr til øjenklinikker. Lokale udgifter til transport, organisering, aflønning, øjenbehandling og udstyr søges dækket ved projektmidler og donationer fra private fonde etc. P.t. er den samlede udgift pr. patient (incl. briller og medicin) under 15 kr.

Frivillige og donationer
Realiseringen af BRIF kræver frivillig arbejdskraft til håndteringen af brillerne i Danmark. Arbejdsgruppen består af 10 frivillige, som håndterer brillerne i Randers, og gruppen er åben for nye medlemmer.

Ved donationer er der mulighed for skattefradrag ved indbetaling via Merkurfonden.
Linket er https://seniorerudengraenser.dk/organisation/bidrag-til-sug/. Som indbetaler skal du huske at skrive, at beløbet ønskes anvendt til Projekt Brilleforsyningen.

Ellers kan der indbetales direkte på MobilePay 933649