Skoleprojekt I Sierra Leone
Børn & unge Sierra Leone

Sidste nyt marts 2018

Rapport om lærergruppens 3. besøg i landsbyen Norway i Sierra Leone
Den sidste tur til Sierra Leone, Norway og Eric Thunes Primary School
Billeder fra Erik Thunes Primary School (ETPS) i landsbyen Norway

Projektbeskrivelse

Landsbyen Norway i det østlige Sierra Leone

I samarbejde med Ingeniører Uden Grænser arbejder vi på at skabe bedre skoleforhold for børn på Erik Thunes Primary School.

Vi har fire fokusområder de næste tre år, nemlig udbygning af undervisningsmaterialer, opdyrkning af arealer rundt om skolen, opførelse af lege- og sportsplads ved skolen, samt opførelse af bygning til undervisning af voksne.

I sommeren 2014 var vi ved at nærme os målene for projektet i Norway, som vi opstillede i 2012 efter skolen var bygget og undervisningen var sat i gang.

 • Læreruddannelse til 4 undervisere med start 1. oktober
 • Legeplads med indhegning
 • Sportsplads med indhegning
 • Lege- sportsredskaber
 • Undervisningsmaterialer (bøger, pc’er,legoklodser,skriveredskaber oa)
 • Opførelse af undervisningslokale til voksne
 • Møbler og undervisningsmaterialer til dette
 • Solcellelamper til både indendørs og udendørs
 • Indretning af lægerum
 • Cykler til lærerne
 • Opdyrkning af området omkring skolen
 • Rejse til Sierra Leone min. 2 personer min. 1 gang om året

Den afsluttende rejse var programsat til begyndelsen af 2015, hvor regntiden stopper, men så kom ebolaen og verdenen så helt anderledes ud både for os men især for Sierra Leone. Ebolaen slog hårdt til i vores arbejdsområde, så fuldførelsen af vores projekt er blevet udsat igen og igen. Al trafik mellem Kenema (leveringsbyen) og landsbyerne bl. a. Norway var afbrudt. Skolen var lukket, lærerne kunne ikke fortsætte med deres uddannelse, landsbyen var præget af modløshed og mangel på mad. Vi har jævnligt været i kontakt med vores lokale samarbejdspartner Mohamed Khalil og uden ham var vi ikke nået dertil, hvor vi er i dag. Det var livsbekræftende men også meget vemodigt at læse hans beskrivelser af forholdene. En modig mand, som på trods af faren for smitte fortsatte sit frivillige arbejde i Engineers Without Borders.

Huset til de voksne står færdigbygget, er indviet og klar til at tage i brug, og Ebolaepidemien er så meget på retur (der har været et par enkelte tilfælde i 2016), så vi satser på at skaffe penge ved fonde til at få solcellerne på taget, således at de donerede 10 el symaskiner kan komme i brug. Vi har ved hjælp af Bjørn Ragle Fonden fremskaffet 2 håndmaskiner, så kvinderne trods alt kan komme igang.Ligeledes er der indkøbt lidt hånd værktøj til det andet værksted, hvor mændene senere skal fremstille møbler og andet både til dem selv men også til andre, således at der kunne være en indtjening til byen.

Vi SKAL skaffe penge til solcellerne for at give landsbyen et håb om et bedre liv.

Vi planlægger vores sidste rejse til Norway i 2016 og det bliver en lærer og en elektriker, der afslutter vores projekt, hvorefter vi skal have landsbyen til selv at køre videre på egen hånd. Dette har hele tiden har været målet og landsbyen er klar og glæder sig.

Djessie Prahn/Vibeke Ramberg