Sama
Børn & unge Nepal

Drivhus projekt

Vores tredje projekt i landsbyen SamaGaun er et drivhus projekt.
Der er i vinterens løb i Kathmandu indkøbt hårdt plastmateriale til drivhusenes tage samt forskellige slags frø. På æselryg er materialerne blevet transporteret op i bjergene til landsbyen så alt var klart da sneen smeltede.
Lige så snart sneen smeltede startede projektdeltagerne at bygge deres drivhuse. Det er lavet som lette konstruktioner da de igen skal tages ned inden sneen kommer til efteråret.

I dette hårde klima i over 3.500 m i Himalaya bjergene dyrkes normalt udelukkende kartofler og lidt byg i SamaGaun. Med drivhusprojektet regner vi med at kunne dyrke grøntsager som kål, blomkål, forskellige slags spinat, gulerødder m.m.
Når første del af projektet er gennemført med succes, er det aftalt at udvide med flere drivhuse så flere familier i landsbyen kan få et drivhus og dermed få opstartet en god grøntsagsproduktion i landsbyen.

Projekter

Vi har aftalt med landsbyen at satse på kortvarige og enkle projekter, så de i landsbyen kan se hurtige og brugbare resultater.
Projekt 1 var et solcelleprojekt hvor solceller hurtigt blev installeret i SamaGaun efter at jordskælvet i 2015 ødelagde den smule infrastruktur der var i bjergene.
Projekt 2 var et dunjakkeprojekt til at hjælpe ældre tibetanske flygtninge uden familie med at overleve de strenge vintre.

Baggrund

SamaGaun er en lille fattig landsby i 3.500 m højde i Himalaya bjergene i Nepal.  Landsbyen ligger mellem verdens ottende højeste bjerg Manaslu og Tibet med ca. 5 km i fugleflugt linje til grænsen til Tibet. Landsbyen ligger så isoleret at det tager 5-6 dages vandring fra den nærmeste bus op til byen.
Der er ca. 2.100 indbyggere fordelt på 225 familier, hvoraf ca. 55% er børn. I byen er en skole med 5 klassetrin.
Landsbyens beboere lever grundlæggende af en naturalie økonomi med kvæghold og landbrug.