Send Afghan Children to School
Uddannelse
Afghanistan
Send Afghan Children to School (SACS) støtter skolegang for piger og drenge fra fattige og splittede familier i Herat, Afghanistan. I 2024 har vi støttet 25 drenge og piger. Da Taleban-regeringen i marts 2022 nægtede piger over 6. klasse at gå i skole, ramte det 7 SACS-støttede piger. Vores svar er nu at fortsætte støtten med en overvægt af piger. I mange SACS familier er moderen eneforsørger, som også nu nægtes at arbejde. På grund af afledt sult og nød har vi i 2022 undtagelsesvis støttet familierne med basale fornødenheder. Efter jordskjælvet i oktober 2023 har vi ekstraordinært igen sendt nødhjælp til familierne.
Initiativet til SACS er taget af en afghansk familie, der kom til Danmark i 2013. Familien havde erfaringer med at yde denne form for støtte og har stadig et godt netværk af frivillige i Herat. Vi vil gerne udvide antallet af børn og sikre hele deres grundskoleforløb. Det kan ske med økonomisk støtte fra privatpersoner, fonde, godgørende organisationer m.v.
Baggrunden er, at et meget stort antal børn fra fattige familier i Afghanistan ikke går i skole. Forældrene skal selv betale skoleuniformer, bøger, skoletasker, hygiejneartikler, m.m., mens selve skolegangen er gratis. Hvis forældrene er døde eller ikke har de økonomiske ressourcer, får børnene ikke en grundskoleuddannelse. Konsekvensen er, at børnene bliver analfabeter uden mulighed for en relevant uddannelse. Taleban nægter som nævnt pt. piger over 6. klasse at gå i skole.
SACS målgruppe er drenge og piger i alderen 6 – 18 år, som bor i Herat, der er beliggende i den vestlige del af Afghanistan. Byen er landets 3. største med et indbyggertal på ca. 600.000.
SACS visionen er gennem uddannelse at give målgruppen langt større mening og indhold i hverdagen, samt skabe respekt for etnisk og religiøs mangfoldighed. Dette kan bidrage til at skabe fred, tolerance og forståelse og dermed samlet set mere sikkerhed, tryghed og tro på fremtiden.
SACS aktiviteter er at skaffe de nødvendige ressourcer til, at et antal drenge og piger får mulighed for at gå i grundskole. De indsamlede midler anvendes til indkøb af nødvendige skoleuniformer, bøger, skoletasker, hygiejneartikler m.v., som kræves for at børnene kan gå i skole. Det langsigtede mål er at skabe mulighed for, at et større antal børn kan sendes i skole og modtage undervisning i et fuldt skoleforløb.
SACS bygger på en frivillig indsats både i Afghanistan og Danmark.
Frivilliggruppen i Herat, Afghanistan har til opgave at opsøge relevante familier, lave aftaler om skolegang, indkøbe det nødvendige, supervisere skolegangen og levere ønsket dokumentation. Den foreløbige erfaring er, at dækning af et enkelte barns nødvendige udstyr i et skoleår beløber sig til ca. 700 kr. Forældrene modtager ikke penge eller får ansvar for indkøb af udstyr. Bortset fra gebyrer for pengeoverførsler går alle midler direkte til indkøb til børnene. I 2023 har vi efter jordskælvet ekstraordinært sendt 8.000,00 kr til nødhjælp i form af basale fornødenheder.
Arbejdsgruppen i Danmark har til opgave at skaffe midler og ønsket dokumentation, samt varetage kontakten til sponsorerne. På længere sigt søges SACS udvidet til en større indsats, hvis det forhåbentlig vil være muligt at skaffe større sponsorater fra privatpersoner, fonde mv.
Samarbejdet i SACS går fint, og arbejdsgruppen i Danmark får foto- og videohilsener samt den ønskede dokumentation for afholdte udgifter og beviser for børnene skolegang. Efter Talebans magtovertagelse har vi af sikkerhedshensyn ændret organisationen lidt, og fotos offentliggøres ikke. Det er dog helt afgørende, at vi nu har en organisation, der løbende sikrer dokumentation for, at bidrag fuldt ud går til formålet.
Bidrag til SACS kommer fra privatpersoner i vores netværk. Desuden har vi i fornylig modtaget støtte fra og Soroptimist International Randers, Soroptimist International Mariager Fjord, Randers Y`s Men’s Club og privatpersoner. Vi ønsker om muligt tilsagn fra flere sponsorer om at støtte de næste år, så vi i fællesskab kan øge antallet af SACS-børn i fremtiden.
Er du interesseret i at vide mere og måske bidrage til SACS? Få tilsendt vores nyhedsbreve og overvej at blive sponsor. Så kontakt os nu!
Ghulam Hazrat Ensanyar, Hashmat Ibrahim, Grethe Kjærgaard, Bent Fenger Jensen