Brilleforsyningen (BRIF)
Sundhed Danmark Uganda

Mange i fattige lande har dårligt syn, men ikke adgang til synstest og briller. BRIF vil afhjælpe synsproblemer ved at søge donorer, organisere synstest og udlevere indsamlede og klargjorte briller til fattige i den tredje verden. I 2019 har ca. 2.000 fattige i Uganda fået synstest, og der er udleveret gratis briller samt givet medicinsk behandling. I 2020 har det på grund af Covid 19 ikke været mulig at afholde Eye Camps. Efter denne pause er arbejdet nu genoptaget. BRIF kan øge aktiviteten væsentligt, og vi samarbejder gerne med flere SuG-projekter, som har ønsker om brilleforsyning.

Formålet med BRIF er primært at forsyne fattige i den tredje verden med brugte og klargjorte enkeltstyrkebriller, der kan kompensere for nær- og langsynethed. Det skal ske gennem samarbejde med lokale, certificerede optikere, sundhedsklinikker eller øjenhospitaler, som får ansvaret for organisering, synstests og udlevering af briller. Det er desuden formålet at forsyne samarbejdspartnerne med optikerudstyr, ligesom vi gerne vil støtte, at fattige med øjensygdomme (f. eks infektioner og grå stær) bliver behandlet.

Den overordnede målgruppe er fattige befolkninger især i områder, hvor SuG er aktiv. Målgruppen kan vi bl.a. nå gennem samarbejde med andre SuG-projekter, som enten fra projektets start eller undervejs i projektperioden kan se muligheder for brilleforsyning inden for deres område.

BRIFs aktiviteter er derfor:

  • at en arbejdsgruppe indsamler, fokusmåler og sorterer briller i Danmark
  • at en samarbejdspartner evt. tilknyttet et andet SuG-projekt organiserer en lokal ”eye-camp”
  • at en lokal certificeret optiker foretager synstests, udleverer briller til nær- og langsynede i målgruppen, giver øjendråber f.eks. mod infektion og henviser om nødvendigt til øjenklinik eller hospital

Samarbejdspartnere og finansiering: I Danmark donerer Louis Nielsen-kæden og forskellige optikere nyere og brugte briller mv. til SuG. Optikerskolen i Randers støtter BRIFs arbejdsgruppe lokaler, udstyr og rådgivning i at sortere, fokusmåle og kategorisere brillerne. Desuden har enkeltpersoner og optikerforretninger støttet med udstyr og donationer. BRIF er afhængig af billig transport f.eks. ved at SUG rejsende medbringer ekstra kuffert med briller til partneren.

I 2020 har 30 patienter fået grå stær operation med midler doneret af Medarbejdernes Honorarfond i NOVO-gruppen. En donation på 10.000 kr fra Y’s Men’s Club, Marselisborg blev anvendt til 5 Eye Camps i oktober – november 2021, hvor der blev foretaget 1400 synstest, uddelt 600 briller og 500 fik uddelt medicin for allergi og betændelse. 190 af de synstestede blev diagnosticeret med grå stær. Brilleforsyningen søger donationer til grå stær operationer.

BRIFs samarbejdspartner i Uganda er Christian Rural Eyesight Promotion (CRESP), som arbejder frivilligt i Mt. Elgon-området i det østlige Uganda.

De lokale samarbejdspartnere hjælper med at organisere transport, logistik og synskonsultationer. Desuden medvirker en certificeret optiker, som foretager synsundersøgelser, udleverer briller og screener for øjensygdomme. I 2017 og 2019 har BRIF aflagt monitoreringsbesøg i Uganda og efter lokale ønsker udvidet aktiviteterne til at omfatte støtte til øjenbehandling (oftest grå stær) samt udlån og donation af brugt udstyr til øjenklinikker. Lokale udgifter til transport, organisering, aflønning, øjenbehandling og udstyr søges dækket ved projektmidler og donationer fra private fonde etc. P.t. er den samlede udgift pr. patient (incl. briller og medicin) under 15 kr.

Donationer – også private er meget velkomne.

Realiseringen af BRIF kræver frivillig arbejdskraft til håndteringen af brillerne i Danmark. Arbejdsgruppen består af 10 frivillige, som håndterer brillerne i Randers, og er åben for nye medlemmer.