Sama
Børn & unge Nepal

Status
SamaGaun projektet er på standby, da vi er gået i ’tænkeboks’ for at vurdere projektets fremtid.

Udfordringen er hovedsageligt at det kræver mere end to-tre ugers ferie at komme på et projektbesøg, da det tager seks dage at vandre op til landsbyen SamaGaun.

Vores første projekter var ultra kortvarige og derfor nemme at styre og evaluere. Ved et længerevarende drivhus projekt viste det sig at være komplekst at styre, bl.a. fordi vi havde et forsinket projektbesøg. Det er nødvendigt at opbygge en stærk NGO i landsbyen, før projektet kan videreføres.

Projekter
Vi har aftalt med landsbyen at satse på kortvarige og enkle projekter, så de i landsbyen kan se hurtige og brugbare resultater.
Projekt 1 var et solcelleprojekt hvor solceller hurtigt blev installeret i SamaGaun efter at jordskælvet i 2015 ødelagde den smule infrastruktur der var i bjergene.
Projekt 2 var et dunjakkeprojekt til at hjælpe ældre tibetanske flygtninge uden familie med at overleve de strenge vintre.
Projekt 3 er et drivhus projekt. I dette hårde klima i over 3.500 m i Himalaya bjergene dyrkes normalt udelukkende kartofler og lidt byg. Med drivhusprojektet regner vi med at kunne dyrke grøntsager som kål, blomkål, forskellige slags spinat, gulerødder m.m.
Når første del af projektet er gennemført med succes, er det aftalt at udvide med flere drivhuse så flere familier i landsbyen kan få et drivhus og dermed få opstartet en god grøntsagsproduktion i landsbyen.

Baggrund
SamaGaun er en lille fattig landsby i 3.500 m højde i Himalaya bjergene i Nepal.  Landsbyen ligger mellem verdens ottende højeste bjerg Manaslu og Tibet med ca. 5 km i fugleflugtlinje til grænsen til Tibet. Landsbyen ligger så isoleret, at det tager 5-6 dages vandring fra den nærmeste bus op til byen.
Der er ca. 2.100 indbyggere fordelt på 225 familier, hvoraf ca. 55% er børn. I byen er en skole med 5 klassetrin.
Landsbyens beboere lever grundlæggende af en naturalieøkonomi med kvæghold og landbrug.

Foto: Hovedgaden gennem SamaGaun